Untitled 1sadads

Рачунарске обуке

ЦНТИ, Нови Сад, Обуке
Информатичке обуке

Групне и индивидуалне!

Резултати Ревије кратког ђачког филма FILMić 2022.

 

Завршна манифестација Ревије кратког ђаког филма FILMić 2022. одржаће се 26.05.2022. у амфитеатру факултета  FIMEK у Новом Саду ул. Цвећарска бр.2  у  11 часова.

Позивају се награђене екипе са менторима  да дођу на факултет ФИМЕК и приме дипломе и награде.

Циљ смoтрe крaткoг ђaчкoг филмa FILMić je дa сe прoмoвишe aктивнa улoгa учeникa у крeирaњу мeдиjских мaтeриjaлa и пoпулaришe oвaj вид дигитaлнe писмeнoсти у шкoли крoз сaрaдњу учeникa сa нaстaвникoм-мeнтoрoм нa изрaди прojeкaтa. Учeници oснoвних и срeдњих шкoлa, у тимoвимa до 3 учeникa, учeствoвaли су у кoнкурсу oсмишљaвaњeм сцeнaриja, снимaњeм видeo зaписa и њeгoвoм oбрaдoм .

У овом циклусу учесници  су имали  задате четири теме за које су се слободно опредељивали :

 • Да се ја питам (тема се односи на актуелне проблеме које уочавамо и приказ како би они то решили).
 • Бити паметан на интернету (тема се односи на мере и опоснасти на које треба указати у циљу заштите од злоупотребе интернета)
 • Живот са короном вирусом (тема се односи на ситуацију која је задесила целу планету, као и нашу земљу захваћену пандемијом ковидом 19).
 • Толеранција пре свега (тема се односи на борбу против дискриминације, по било ком основу, која је све присутнија у нашим школама)
 • Слободна темаНа конкурс је стигло  26 филмића из основних и средњих школа који су преглегани и оцењени од стране стручног жирија. Најбољи радови (основне и  средње школе), као и њихови ментори ће бити награђени наградама које је су обезбедили Министарство просвете и технолошког развоја,  Фимек -  Факултет за економију и инжењерски менаџмент и Правни факултет за привреду и правосуђе као суорганизатори и спонзори.  

Реализатор је Центар за развој и примену науке, технологије и информатике.

Опширније: Резултати Ревије кратког ђачког филма FILMić 2022.

 

Обавештавамо учеснике пројекта ФИЛМић да се крајњи рок за пријем радова помера на 21. мај 2022. г. 

Позив за учешће!
FILMić 2022. - Смотра кратког ђачког филма

 

Нови циклус ревије кратког ђачког филма под називом FILMić званично је отпочео објављивањем Календара Министарства прoсвете за  смотре и такмичења у основним и средњим школама. FILMić представља прави изазов за ученике али и наставнике Информатике и рачунарства, Технике и технологије , као и за све друге наставнике јер се од учесника очекује креативан приступ у раду.

На смотри кратког ђачког филма могу да учествују ученици основних и средњих школа. Ученици су груписани у тимове који се састоје највише од тричлана. Сваки тим такмичара мора имати наставника-ментора. Током рада на пројекту од наставника и ученика се очекује да савладају и употребе софтвер за обраду креираних видео материјала (било који софтвер) као и да успешно рукују хардвером (дигитални фотоапарат, камкодер, веб камера....) којим се снимају делови дигиталног филма. Ученици праве филм (трајање филма је до 5 минута) на задату тему који се обавезно јавно објављује. Израда филма подразумева јасну идеју изражену креативност, рад на дизајну кроз израду менија, титлова и ефеката, као и интеграцију фотографија и аудио материјала са виде озаписом.

У овом циклусу задате су теме за које се учесници слободно опредељују:

 • Да се ја питам (тема се односи на актуелне проблеме које уочавамо и приказ како би они то решили).
 • Бити паметан на интернету(тема се односи на мере и опоснасти на које треба указати у циљу заштите од злоупотребе интернета)
 • Живот са короном вирусом (Тема се односи на ситуацију која је задесила целу планету, као и нашу земљу захваћену пандемијом ковидом 19).
 • Толеранција пре свега (тема се односи на борбу против дискриминације, по било ком основу, која је све присутнија у нашим школама)
 • Слободна тема

На завршној манифестацији додељују се дипломе и награде за менторе и тимове. Најбољем филму у свим елементима додељује се Grand prix – препознатљив симбол Новог Сада – Сахат кула са Петроварадина.

И ове године ће бити избор 10 најбољих филмића који ће бити приказани на “Филм фестивалу Равно Село“ (РСФФ) у јуну 2022 године  као и учешће три одабране екипе пет дана на филмским радионицама у Равном Селу које воде професионалне филмаџије (изабране екипе дају писану изјаву да ће за време фестивала боравити у Равном Селу о трошку Zillion film-a). 

Школа може послати неограничен број филмића. Сваки филмић се шаље на посебном CD-у са пријавним листом, са тачним подацима на адресу Центар за развој и примену науке, технологије и информатике, Булевар ослобођења 37. Нови Сад.

Рок за слање радова и пријавне листе је 7.мај 2022. године.

Све информације на: 021/442-352, 021/444-024.

E-mail:

За пропозиције кликните ОВДЕ

Пријавни лист преузмите ОВДЕ

Опширније: Позив за учешће! FILMić 2022. - Смотра кратког...

Енергија је свуда око нас 2021. завршна манифестација 

Пројекат „Енергија је свуда око нас 2021.“   је успешно реализован  у току  2021. године. Пројектом су обухваћене основне и средње школе у АП Војводини.

Овим пројектом је постигнуто да се школе, наставници и ученици ангажују у реализацији задатака који су пројектом постављени са следећим темама:

 • Обновљиви извори енергије
 • Рационално коришћење енергије
 • Екологија, управљање отпадом и енергија

Учесници су имали могућност да реализују своје пројекте у следећим модалитетима:

 • Модели и макете
 • Ликовни радови
 • Литерарни састави
 • Мултимедијалне презентације

Завршна манифестација ће се  одржати  25.1.2022. у  12ч. На Факултету ФИМЕК, Цвећарска 2. Нови Сад

Молимо учеснике да се  укључе на следећу платформу:

Join Zoom Meeting
https://zoom.us/j/97011458239?pwd=Nyt2OWhCK0NSVmZkT0llWmdjakxiQT09

Meeting ID: 970 1145 8239
Passcode: cu8aWN

Ранг листа 

Опширније: Енергија је свуда око нас 2021. – завршна...

„Дани информатике у школама Војводине 2021.“

Резултати пројекта

 Завршна манифестација „Дани информатике у школама Војводине 2021.“ одржаће се 22.12.2021. у амфитеатру факултета  FIMEK

у Новом Саду ул. Цвећарска бр. 2  у  12 часова  путем onlajn на платформи ZOOM.

Молимо добитнике да се 22.12.2021.  у 12 часова укључе на следећу платформу:

 Join Zoom Meeting

 https://zoom.us/j/92919478765?pwd=QWpvNFJOMDhkSnVmOXZ5TjArV0ZYQT09

 Meeting ID: 929 1947 8765

Passcode: 3L9MN2

 

Опширније: „Дани информатике у школама Војводине 2021.“...