Copyright © 2010 by "Ivan Djisalov, nastavnik Tehničkog i informatičkog obrazovanja O.Š. "Petar Drapšin" Turija"  www.tehnickoobrazovanje.com ·  All Rights reserved
Neobnovljivi izvori
Obnovljivi izvori
Štednja energije

Neobnovljivi izvori energije

Zemni (prirodni) gas

    Zemni gas je nastao na isti način kao i nafta. Dugo se mislilo da je zemni gas beskoristan. Čak i danas se u nekim državama rešavaju tog gasa tako što ga spaljuju u velikim bakljama. Nakon sagorevanja ne ostaje pepeo, a zagađivanje vazduha je vrlo malo. Zemni gas nema boje, ukusa, mirisa ni oblika u svojoj prirodnoj formi, pa je prema tome ljudima neprimetan. Zbog toga im kompanije dodaju hemikaliju koja ima miris pokvarenih jaja. Taj miris omogućava ljudima lako prepoznavanje puštanja gasa u kući.
    Često se i nafta i zemni gas izvlače iz istog nalazišta. Kao i kod proizvodnje nafte, deo zemnog gasa samostalno dolazi na površinu zbog velikog pritiska u dubinama. Ti tipovi gasnih bušotina zahtevaju samo sistem cevi koji se naziva gasovod.
    Sve je manje takvih bušotina jer je većina ovog "jeftinog" gasa već izvađena. Nakon što se zemni gas izvuče na površinu, preko sistema gasovoda se dovodi u podzemne ili nadzemne rezervoare, a nakon toga i do krajnjih potrošača. Uglavnom se koristi za grejanje, kuvanje u domaćinstvima, proizvodnju električne struje i pogon motornih vozila.
[Sledeća strana]