Copyright © 2010 by "Ivan Djisalov, nastavnik Tehničkog i informatičkog obrazovanja O.Š. "Petar Drapšin" Turija"  www.tehnickoobrazovanje.com ·  All Rights reserved
Neobnovljivi izvori
Obnovljivi izvori
Štednja energije
Ovaj sajt je postavljen u okviru realizacije Projekta "Energija je svuda oko nas" a radi podsticanja i popularizacije alternativnih i obnovljivih izvora i štednje energije. Projekat je nastao iz potrebe da se probude interesovanja mnogih, a pre svega mladih koje u budućnosti čeka ne mali problemi kada je reč o energiji. Namera je i da se ukaže da energije nema u izobilju, da se javljaju energetske krize, ali i da se iniciraju mladi na kreativno ponašanje, da svojim predlozima ukažu na mogućnosti njihovog prevazilaženja korišćenjem obnovljivih izvora i štednjom energije.

Pojam i značaj energije

Živimo u svetu energije. Sve što nas okružuje zasnovano je na korišćenju energije. Energija je potrebna svim živim bićima. Nama je potrebna da bi smo se mogli kretati. Energiju dobijamo od hrane koju uzimamo. Biljke dobijaju energiju od Sunčeve svetlosti, životinje jedu biljke ili druge životinje. Mašine dobijaju energiju sagorevanjem goriva (nafte, uglja, gasa i dr.).
Na planeti Zemlji je sve manje iskoristive energije.
Šta je energija?
Energija je sposobnost nekog tela da vrši rad.
Ljudi su hiljadama godina koristili energiju sopstvenih mišića. Kasnije su počeli pripitomljavati životinje s kojima su obavljali razne poslove: vuču kola, pluga, dizanje tereta, pokretanje primitivnih mašina i dr. Tek posle mnogo vremena čovek je otkrio i druge oblike energije. U prirodi postoji više oblika energije: hemijska, toplotna, mehanička, svetlosna, električna, nuklearna.
Pokreni animaciju (dole) i pokušaj da prepoznaš neke vrste energije i njihove izvore.
[Sledeća strana]
    30. novembra 2009. godine u Novom Sadu pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine Radosav Striković, pokrajinski sekretar za obrazovanje prof. dr Zoltan Jegeš i predsednik UO Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike prof. dr Slobodan Popov potpisali su, u Izvršnom veću AP Vojvodine, Protokol o saradnji na realizaciji projekta „Energija je svuda oko nas." Više o tome možete pogledati ovde.
    Organizatori i realizatori ovog projekta su Centar za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike i Savez informatičara Vojvodine. O ciljevima i načinu realizacije ovog projekta pogledajte ovde.